Płyta gazowa czy indukcyjna? Wady i zalety.

Analizowanie "za i przeciw" poszczególnych rozwiązań warto zacząć od poznania istoty działania płyty gazowej i płyty indukcyjnej.
W przypadku płyt gazowych wydzielane ciepło jest efektem spalania gazu wydobywającego się z palników. Natomiast w płytach indukcyjnych wykorzystywane jest zjawisko indukcji elektromagnetycznej, w efekcie czego energia zamieniana jest w ciepło na dnie naczynia (a nie jak w przypadku płyt gazowych - na płycie).
Instalacja płyt a przyłącza
Pierwszą kwestią, którą należy uwzględnić przy wyborze płyty grzewczej jest dostępność przyłączy. O ile w większości budynków mieszkalnych istnieje instalacja gazowa niezbędna do podłączenia płyty gazowej, tak problem może pojawić się z instalacją elektryczną. Chcąc zamontować płytę indukcyjną nie wystarczy bowiem "zwykła" energia, lecz trójfazowa instalacja elektryczna. To zaś oznacza, że z instalacją płyty indukcyjnej w mieszkaniu przynależącym do starszego budownictwa może być problem.
Wybór płyt a preferowany styl życia
Zakup płyty grzewczej może determinować też preferowany styl życia. Osoby, które narzekają na brak czasu powinny raczej skłonić się ku wyborze płyty indukcyjnej. Przyrządzanie potraw jest bowiem znacznie szybsze. Łatwiejsze jest także utrzymanie płyty w czystości, co pozwala na znaczną oszczędność czasu. Płyty indukcyjne to dobre rozwiązanie dla rodzin z małymi dziećmi - płyta silnie się nie nagrzewa, więc kontakt z nią nie powoduje oparzeń.
Płyty grzewcze a koszty
Kolejną kwestią, którą należy rozważyć są koszty: zarówno te związane z zakupem, jak i późniejszą eksploatacją.
Koszty (orientacyjne) związane z zakupem płyty indukcyjnej przedstawiają się następująco:
· cena płyty - od 1000 zł,
· koszt przyłącza do instalacji trójfazowej - 100 zł (praca elektryka),
· koszt zakupu specjalnych garnków - od 250 zł.
Koszty (orientacyjne) związane z zakupem płyty gazowej przedstawiają się następująco:
· cena płyty - od 500 zł,
· koszt przyłącza - 150 zł,
· koszt doprowadzenia ewentualnych przewodów nawiewnych i wywiewnych (jeśli takowych nie ma) - od 500 zł.
Jeśli chodzi o koszty eksploatacji, są one zbliżone w obu przypadkach. Chociaż gaz uznawany jest powszechnie za tańszy, tak naprawdę należy liczyć się ze stratami cieplnymi (nawet do 50%). Ponadto dłuższy jest czas potrzebny na zagotowanie np. wody. W przypadku płyty indukcyjnej prąd faktycznie może być droższy. Biorąc jednak pod uwagę dużo mniejsze straty i krótszy czas gotowania, w efekcie koszty prądu wcale nie będą wysokie. Ba, będą wręcz porównywalne do kosztów eksploatacji płyty gazowej.
Podsumowanie
Pora na podsumowanie - krótką i treściwą analizę "za i przeciw" obu rozwiązań grzewczych w kuchni. Poniżej przedstawiamy wady i zalety płyty gazowej oraz płyty indukcyjnej.

Płyta gazowa
· niska cena zakupu,
· niskie koszty eksploatacji,
· możliwość gotowania nawet wtedy, gdy zabraknie prądu,
· możliwość podłączenia także do butli gazowej typu propan-butan.
· dłuższy czas gotowania,
· możliwość niekontrolowanego wypływu gazu,
· osadzanie się tłustego osadu na szafkach kuchennych,
· trudność w utrzymaniu czystości.
Płyta indukcyjna:
· niskie koszty eksploatacji,
· krótszy czas przyrządzania posiłków (nawet 3 razy krótszy w porównaniu z płytą gazową),
· łatwość utrzymania w czystości,
· bezpieczeństwo - żadne pole nie nagrzewa się tak, by móc się oparzyć,
· gotowanie nie wiąże się z powstawaniem tłustych osadów.
· wyższa cena zakupu,
· konieczność wymiany garnków ze specjalnym dnem,
· niemożność gotowania w przypadku braku w dostawie prądu.
To, na które rozwiązanie się zdecydujesz jest wyłącznie indywidualną kwestią. Warto więc dokładnie (nawet kilkakrotnie) rozważyć wszystkie wady i zalety. Wtedy znacznie łatwiej podjąć właściwą decyzję.